29. november 2019

Unikke slædehunde fulgte Thule-kulturens inuit fra Sibirien til Grønland

(Foto: Carsten Egevang).
Foto: Carsten Egevang.

Qimmeq-projektet har bidraget til et nyt studie, der viser, at inuit medbragte egne hunde helt fra Sibirien over Alaska og til Grønland. Resultaterne publiceres i dag i det ansete engelske tidsskrift ”Proceedings of the Royal Society B”.

Der er tale om det hidtil mest omfattende studie af slædehundens forfædre, og det har taget et hold forskere under ledelse af dr. Carly Ameen fra Exeter Universitetet i England og ph.d.- studerende Tatiana Feuerborn fra Qimmeq-projektet og GLOBE Instituttet på Københavns Universitet mere end tre år at gennemgå og undersøge alt det kendte arkæologiske materiale af arktiske hunde fra Sibirien, Nordamerika og Grønland.

Der har levet hunde i Nordamerika lige så længe, som der har været mennesker, men vi har ikke tidligere vidst, om Thule-folkets hunde adskilte sig fra de første inuits hunde (i Grønland: Saqqaq og Dorset-kulturens hunde). Tatiana Feuerborn har nu været med til at kaste nyt lys over sagen:

”Vores analyser viser, at de hunde, Thule-kulturens inuit bragte med sig, var forskellige fra tidligere hunde i nordamerikansk Arktis, og at de havde en specialiseret rolle, der bidrog til inuits mobilitet og jagt i et velfungerende samfund.”

(Foto: Carsten Egevang).