Hvad er DNA?

Og hvordan kan DNA fortælle noget om, hvor den grønlandske slædehund stammer fra? Det kan du få at vide her!

Teksterne er på både grønlandsk <link til uni.gl> og dansk, og er en lille del af Qimmeqs vandreudstilling, der rejser rundt til museer i Grønland og Danmark. Udstillingen er kurateret af Pipaluk Lykke, og det er også Pipaluk, der har skrevet de faglige DNA-tekster. Teksterne er korrekturlæst af Qimmeqs forskere.

DNA-streng
DNA ligner en snoet stige, som man kalder en helix.
DNA blev først isoleret af den Schweiziske biolog,
Friedrich Meisner, i 1869, men det var først i 1953,
at man fandt ud af præcist, hvordan det så ud.

DNA

DNA er et molekyle, der findes i kroppens celler. Det består af to kæder, som snor sig rundt om hinanden. Den ene halvdel er fra moren, den anden halvdel er fra faren.

DNA er en pakke af information, som alle kendte levende organismer har, også slædehunde. DNA indeholder arveanlæg og bestemmer fx øjenfarve og benlængde.

Spytprøve
I Ittoqqortoormiit skrabes der spyt ud af Aage Hammeken Danielsens hund med en vatpind. I et laboratorie trækker man DNA ud af de celler der følger med spyttet (foto: Carsten Egevang).

Forskerne har sammenlignet DNA fra slædehunde, andre hunde og ulve, og har lavet det stamtræ, du ser her under. Ved at undersøge DNA fra nye og gamle hundeskeletter har de også, ret præcist, kunnet udregne, hvornår slædehunden blev sin egen race.

Slædehundens stamtræ

Slædehundens stamtræ
Slædehundens stamtræ - klik for stor version (grafik: Ivalu Risager).