Pressemeddelelse: Hundeslædekulturens redning – Københavns Universitet

Qimmeq - den grønlandske slædehund > Logbog > Pressemeddelelse: Hund...

17. juli 2017

Pressemeddelelse: Hundeslædekulturens redning

Kurven viser antallet af slædehunde i perioden fra 1990 til 2015. (Foto: Carsten Egevang).

Kurven viser antallet af slædehunde i perioden fra 1990 til 2015. (Foto: Carsten Egevang).

Anbefalingshæfte med 22 anbefalinger om bevaring og udvikling af hundeslædekulturen er klar til udgivelse 20. juli. Formålet med hæftet er at præcisere hvilke indsatser der bør gøres, for at forhindre at hundeslædekulturen forsvinder. Der afholdes reception på Sisimiut Museum.

Et internationalt træf og konference om slædehundekulturen, Arctic Nomads, med repræsentanter fra inuit-landene blev afholdt i november/december 2016 i Sisimiut. På konferencen blev udarbejdet 22 anbefalinger til redning af hundeslædekulturen. De udgives nu i hæfteform. Hæftet er på grønlandsk, engelsk, dansk og russisk.

Et vigtigt redskab

Naalakkersuisoq for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, Doris Jakobsen Jensen, var med til at udarbejde anbefalingerne. Jakobsen Jensen vil benytte anbefalingerne i sit politiske arbejde om bevaring og udvikling af hundeslædekulturen i Grønland. Hun siger:

- Anbefalingerne kommer direkte fra de folk, som i det daglige arbejder med slædehunde. De er et vigtigt redskab til at forbedre vilkårene for slædehunde og slædekuske.

Vi skal holde fast på vores kultur

Slædekusk og slædebygger, Hans Peter Kreutzmann, fra Sisimiut var også med til at udarbjede anbefalingerne. Han tilføjer:

- Vi skal beholde kulturen, fordi det varer ikke mange år, inden den bliver “spist” af motoriserede køretøjer, hvis vi ikke gør noget. Vi håber, at vi med hæftet kan motivere de unge mennesker til at køre på hundeslæde. Det er en livsstil at køre på hundeslæde. Det tager tid og mange kræfter, men det er det hele værd.

Hæftet er udgivet af kulturproducent NEBULA.

Hvor

Sisimiut Museum

Hvornår

Torsdag den 20. juli kl. 16:30

Alle er velkomne!